perjantai 5. elokuuta 2016

Omaishoitajien osuudesta ikäihmistenhoidossa



Kolmannen sektorin ja yksityisen sektorin vastuut ja työt ovat jo nyt ristissä ja päällekkäin, harva maallikko osaa tarkalleen sanoa missä menee raja yhteiskunnan velvollisuuksissa ja omaisten vastuussa ikäihmisten hoidossa. Tästä syystä on perustettu Hämeenlinnan seudun omaishoitajat ja läheiset ry. Sen tarkoituksena on kehittää ja tiedottaa alati muuttuvista ohjeista ja laeista jotka koskettavat omaishoitajuutta. Tiedotusta jaetaan vertaisryhmissä, OVET-valmennuksessa, pop up-tiedottamisella erilaisissa tilaisuuksissa ja tekemällä etsivää omaishoitajatyötä. (Hauskala, luento 9.2.2016.)

Omaishoitajuuteen ikäänkuin liu'utaan, useinmiten huomaamatta. Onkin tärkeää, että muutos ja alkava omaishoitajuus tunnistettaisiin mahdollisimman pian. Yhdistyksen nettisivuilta löytyy hyvä lista kysymyksistä, joiden avulla voi selvittää onko omaishoitajuus jo alkanut (Minäkö omaishoitaja? - kysymyslista).

"Seuraavien kysymysten avulla voit pohtia oletko omaishoitaja:
Onko läheisesi sairastunut tai vammautunut?
Autatko häntä arjen toimissa?
Onko työmääräsi kotona lisääntynyt?
Oletko usein huolissasi läheisestäsi ja elämäntilanteestasi?
Onko läheisesi luonne muuttunut?
Onko oma vapaa-aikasi vähentynyt?
Jäävätkö omat toiveesi ja tarpeesi taustalle?
Onko yöunesi määrä vähentynyt?
Onko ystäväpiirisi kaventunut?
Onko oma terveydentilasi heikentynyt?
Onko vastuunjako perheessä muuttunut?
Onko asiointi sosiaali- ja terveydenhuollossa ja virastoissa lisääntynyt?
Oletko aikaisempaa huolestuneempi taloudellisesta tilanteestasi
Pitääkö sinun hankkia tilapäishoitaja läheisellesi, kun et itse ole läsnä
Oletko joutunut järjestämään kotiin tilaa apuvälineille ja hoitotarvikkeille?
Oletko huomannut edellä mainittujen asioiden kuormittavan sinua?"





Omaishoitajuus on usein tunnesidonnaista, puolisoa tai lasta/vanhempaa ei haluta laittaa laitokseen, sillä hoitamisen koetaan olevan velvollisuus joka tulee täyttää. Läheisestä huolehditaan, olipa tukea tarjolla tai ei. Kyseessä on eräänlainen vapaaehtoinen pakko, kun koetaan ettei muunlainen hoito tule kysymykseen. Omaiset usein ajattelevat hoidettavansa elämänlaadun olevan parempaa heidän asuessaan kotonaan ja hoidon laadun ollessa siten koko ajan varmistettavissa. Ja onhan tässä vinha perä, edelleenkin saamme viikoittain lukea keltaisenlehdistön sivuilta miten hoitajat ovat tupakalla kaikki yhtä aikaa ja vanhukset ovat keskenään. Tällaisen uutisoinnin avulla ei ainakaan helpoteta sitä tunnetaakkaa jota omaishoitajat kantavat tehdessään päätöksen läheisensä hoidon siirtämisestä yhteiskunnalle.

Toisaalta taloudellinen pakko voi ajaa ihmisen läheishoitajaksi. Jos perheessä mies on ollut työelämässä koko ikänsä ja vaimo hoitanut sillä aikaa kodin ja lapset, niin voidaan päätellä ettei vaimon eläke ole päätä huimaava. Oletetaan vielä, että miehen kunto heikkenee ja vaimo hoitaa häntä heidän yhteisessä kodissaan. Vaihtoehtona ei ehkä olekaan miehen laitoshoito, sillä tuloperusteisen laskutuksen myötä suurin osa miehen eläkkeestä menisi hoitomaksuihin ja siten vaimolle ei enää tulisikaan miehensä eläkkeen tuomaa turvaa. Eli vaimon on pakko hoitaa miestään kotona vaikka taidot ja oma terveys eivät riittäisikään.

Kun palveluohjauksessa mietitään palvelunkäyttäjälle parasta mahdollista hoitoa, olisi otettava huomioon myös omaisen mielipide. On haastavaa lähteä selvittämään mistä syistä ihmiset omaisiaan haluavat hoitaa. Vastaan saattaakin tulla tilanne, jossa vastakkain ovat hoidettavan hoidon taso ja hoitavan omaisen taloudellinen selviäminen.

Yksi tulevaisuuden haasteista ikäihmisten hoidossa onkin tunnistaa omaishoitajuus palveluohjausta tehdessä, sillä apua saattetaankin tarvita myös apua hakevan henkilön puoliso tai lähiomainen.

Lähteet:

Hauskala, K. 2016. Omaishoitajat ja läheiset-liitto ry:n esittely. Luento. Hämeenlinna 9.2.2016. HAMK. Luennon muistiinpanot ja jaetut esitteet.

Minäkö omaishoitaja?- kysymyslista. 2016. Omaishoito. Hämeenlinnan seudun omaishoitajat ja läheiset ry. Viitattu 5.8.2016. Saatavilla: http://www.omaishoitajat.fi/olenko-omaishoitaja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti